20. februar 2019.

 
 
Beti Đorđević & Friends
Dom omladine Beograda
19. februar 2019.

 
  Posle izuzetnog nastupa prošle godine u Domu Omladine Beograda u okviru programa "Džez za DŽ", Beti Đorđević zajedno sa svojim prijateljima održala je svoj prvi veliki solistički koncert sinoć u Velikoj sali DOB-a.



Blagica Đorđević, poznatija kao Beti Đorđević, je srpska pevačica koja je svoje estradne nastupe započela ranih 70 tih u duetu sa svojim tadašnjim suprugom Slobodanom Bobom Đorđevićem. Posle dva zajednička singla "Želim te " i "Zbog poljubaca tvojih" (oba iz 1974. godine), ona kreće stazama solo karijere potpomognuta kompozicijama tadašnjeg hit mejkera, kompozitora Aleksandra Ace Koraća. "Kraj moje tuge" je bio veliki hit iste godine a sledili su i "Neka srce kuca jače", "Ja te volim" i "Počnimo ljubav iz početka".



Betin osoben glas, koji je kalila ranih 70-tih po američkim klubovima u Zapadnoj Nemačkoj, došao je do punog izražaja, ne samo u tim hitovima, već i u klupskim nastupima u Beogradu, gde je žarila i palila jazz, blues i soul standardima.
Posle intenzivnih 70-tih, došle su manje intenzivne 80-te, a Beti se polako povukla sa scene. Početkom 2000-tih se ponovo čulo za njene izvanredne klupske nastupe, i ona je polako ponovo ulazila u žižu interesovanja poklonika beogradske šlager i jazz/blues muzike.



Izuzetan nastup prošle godine u Domu Omladine Beograda u okviru programa "Džez za DŽ" izazvao je pravu euforiju i organizatori kulturnog programa Dragan Ambrozić i Milica Ševarlić su se osmelili da zakažu njen (gle čuda!) prvi solistički koncert. Tome je naravno i pomoglo pojavljivanje Beti Đorđević na programima RTS-a, kao i na Beoviziji. Da Beti odlično peva, to smo i ranije znali! Da se njenom glasu divila i čuvena Ella Fitzgerald znali smo i to, a to nam je potvrdila i Milica Ševarlić, predivnim i emotivno obojenim uvodnim govorom pred sinoćni koncert, naglasivši da je tog dana i rođendan Beti Đorđević!



Da Beti ima ooooodličan prateći bend, naslućivali smo i dobili smo vanserijsko muziciranje Đina Maljokovića (bubnjevi), basiste Slaviša Pavlovića, mladog klavijaturiste Dušana Savića, saksofoniste Maxa Kochetova, trubača Nemanje Banovića i izuzetnog Coleta iz Valjeva na električnoj gitari.



Prvi deo koncerta je bio za dušu publike koja je sasvim popunila Veliku salu Doma Omaldine. Beti je sijala celo veče, dajući svoju energiju i izuzetan glas hitovima i nekim manje izvođenim pesmama iz njene karijere. Počela je sa "Kraj moje tuge" i "Zbog poljubaca tvojih", a nastavila sa "Lude stvari" (autori Jovan Maljoković/Milja Vujanović).



Podsetila nas je na nezaboravnog Bobu Stefanovića njegovom pesmom "Jedna ljubav stara" i prijatno iznenadila novijom pesmom Žarka Dančua "Nisam znala". Ova pesma bi sigurno bila hit u nekim ranijim, boljim vremenima. Naravno tu su bile i još neke pesme nezaobilaznog Ace Koraća ("Hvala ti za ruže", "Nasloni glavu" , "Neka srce kuca jače") i za kraj prvog dela koncerta, veliki hit "Počnimo ljubav ispočetka", po kojem je i ovaj koncert dobio naziv.



Moram spomenuti i simpatičan trio pratećih vokala (dve devojke i momak) kao i par plesača koji su vizuelno obogatili sam nastup. Nakon malo duže pauze, nastavljen je nastup jazz, blues i soul standardima. Osvežena Beti je pevala ono što joj je srcu najdraže a to su bile "I'm in a Mood for Love", "Mona Lisa", "All of Me", "Lady is a Tramp", i "My Heart Belongs to Daddy".



Zanimljivo fraziranje Beti Đorđević pomalo je iznenadilo neke koji su očekivali sigurne "middle of the road" obrade ovih standarda, no to nije bio slučaj ove noći. Hrabro i inventivno izvođenje ovih kompozicija nastavilo se i sa domaćim standardima "Samo jednom se ljubi" i "Čamac na Tisi". Sledilo je užareno izvođenje "Unchain My Heart" sa zapaljivim solom na gitari. (Cole, Coleeeee!!!). Funk bas Slaviše Pavlovića, izuzetne deonice bubnjara Đina Maljokovića, pouzdane klavijature Dušana Savića i brilijantni duvači su nas proveli kroz "Love for Sale" i ponovo oduševili u razigranoj "What'd I Say".



Ovacije su pratile ceo koncert, pa tako i bis u kojem je izvedena pesma "Work Song". Posle toga došli su poljupci, čestitanja, cveće i oduševljeni aplauzi prezadovoljne publike. Šta više reći, odličan koncert, pravi potez organizatora i velika želja da se ovaj koncert što pre ponovi.


tekst - slobodan vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


Gile & Magic Bush
Dom omladine Beograda
09.03.2018.




Eva Braun
SubBeerni Centar, Beograd
31.03.2018.




"Hajde sanjaj me, sanjaj"
Sava Centar
10.05.2018.




Yo La Tengo
Dom omladine Beograda
12.05.2018.




Body Count
SKC Beograd
18.06.2018




Bryan Ferry
Štark Arena
07.09.2018.




The Handsome Family
Dom omladine Beograda
17.10.2018.




34. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine Beograda / Kombank dvorana
25 - 29. oktobar 2018.




Vasil Bisera Gabi Matija
Kombank dvorana
17.11.2018.




Neno Belan & Fiumens
sviraju pesme grupe Đavoli

Dom omladine Beograd
22.11.2018.




E-Play
Dom omladine Beograda
24.11.2018.




Kralj Čačka
Dom omladine Beograd
01.12.2018




Mando Diao
Hala sportova "Ranko Žeravica"
07.12.2018.




Jinx
Dom omladine Beograda
21.12.2018.